Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Από την προχθεσινή κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης.


Μια συνεδρίαση έκτακτη για ένα θέμα που έτρεχε από τον Μάρτιο, ήρθε χωρίς πλήρη εισήγηση τον Ιούνιο, αναβλήθηκε, και ήρθε την τελευταία στιγμή πριν την λήξη της προθεσμίας (31/7/2013).

Το θέμα ήταν η έγκριση του επικαιροποιημένου Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης του Δήμου Κατερίνης, μια μνημονιακή υποχρέωση από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Σε απλά Ελληνικά υποτίθεται ότι ο Δήμος επιμερίζει τον προϋπολογισμό εσόδων και εξόδων κατά μήνα, στέλνει τα στοιχεία στο Οικονομικό Παρατηρητήριο και αν έχουμε υπερβάσεις πλέον του 10%, σταματάνε οι προσλήψεις ( 8μηνίτες ή δημηνίτες εργάτες καθαριότητας για να μην πάει ο νους σας στο κακό) και αυξάνονται τα τέλη και οι φόροι που πληρώνουν οι δημότες.

Στην ουσία καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο να περάσει μόνο του τη θηλιά στο λαιμό του και στο λαιμό των δημοτών αφού η εκτέλεση του προϋπολογισμού, ακόμα και αν γινόταν σωστά η όλη διαδικασία, εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες όπως η μείωση της χρηματοδότησης από το κράτος, οι απολύσεις της κυβέρνησης στους δήμους ( η δημοτική αστυνομία έφερνε έσοδα στους δήμους), από την ύφεση που φέρνει σε δύσκολη θέση δημότες και επαγγελματίες στο να καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο Δήμο. 

Η εισήγηση με τους σχετικούς πίνακες μας δόθηκε 10 λεπτά πριν την συνεδρίαση χωρίς κανένας δημοτικός σύμβουλος να μπορεί να εκτιμήσει τα παρατιθέμενα στοιχεία.

Να σημειώσουμε την απουσία του δημάρχου ο οποίος τουλάχιστον από το μέσον της συνεδρίασης βρισκόταν στο γραφείο του και όχι στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, αρνούμενος έτσι να τοποθετηθεί έστω και κατά την διάρκεια της συζήτησης στα θέματα που τέθηκαν και είχαν πολιτική υφή τόσο από τον κ. Καραφουλίδη όσο και από εμένα.

Το ζητούμενο ήταν να λάβει την υποχρέωση το δημοτικό συμβούλιο συμμόρφωσης με το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο όσον αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού, και να φέρει αυτό την ευθύνη της μη εκτέλεσής του, οδηγούμενο κατόπιν σε αυξήσεις φόρων και δημοτικών τελών.

Είναι τέτοια η αξιοπιστία των στοιχείων ώστε δεν αποτίμησαν την μείωση των εσόδων από την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας αλλά και από τις επερχόμενες νέες απολύσεις, θέμα που θίξαμε αναλυτικά.

Ο κ. Γκούνας συνεπής στη θέση του να μην μιλά πολιτικά ( σε ένα κατεξοχήν θέμα) προσπαθούσε ανεπιτυχώς να εκτιμήσει τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου πλαισίου δράσης.

Από τη μεριά του ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Ανανιάδης ψήφισε παρών, μόνος αυτός από όλη την αντιπολίτευση, σε ένα κατεξοχήν μνημονιακό μέτρο που θα φέρει δεινά στους δημότες.

Το ανησυχητικό είναι ότι η συμπολίτευση άφωνη παρακολουθεί την βίαιη επίθεση της κυβέρνησης και του μνημονίου κατά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σύρεται σε αποφάσεις που θα έχουν σαν αποτέλεσμα την παραπέρα μείωση του προσωπικού των Δήμων, την μη εξυπηρέτηση των πολιτών, με παράλληλη αύξηση των δημοτικών τελών και των φόρων που θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες σαν αποτέλεσμα άσκησης αυτών των πολιτικών.

Καταψηφίζοντας το θέμα διακηρύξαμε την ανάγκη της ανατροπής της κυβέρνησης και του μνημονίου γιατί τα κτυπήματα στους Δήμους, τους δημότες και τους πολίτες είναι συνεχή και η πολιτική τους αδιέξοδη.

Αντώνης Δ. Μάντζιος
Δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης

Επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών
Για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου