Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πέμπτης 31/10/2013

 Πρωτοβουλία Πολιτών 
για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης

( εσωτερικό κείμενο, όχι για δημοσίευση )
Τρία θέματα με την μορφή των ερωτήσεων θέσαμε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο σε μια διαδικασία όπου εμείς κάνουμε τις ερωτήσεις σε 1 με 2ύο λεπτά ο δήμαρχος απαντά όπως θέλει και όσο θέλει και αυτός που ρωτά δεν έχει δικαίωμα απάντησης ή τοποθέτησης.

Τα θέματα που θέσαμε:

1) Αν η δημοτική αρχή έχει κάποιο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των εργαζομένων της που διεκδικούν αναδρομικές αποδοχές με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Συγκεκριμένα για τους 6 εργαζόμενους που έχουν βγάλει σε πλειστηριασμό δημοτικό ακίνητο του πρώην δήμου Παραλίας και τους σχολικούς φύλακες. Για τους δεύτερους είχε γίνει θέμα πριν δύο χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο και υπήρχαν υποσχέσεις από τον δήμαρχο, είναι σε διαθεσιμότητα και θα ακολουθήσει μάλλον η απόλυση και πολλοί χρειάζονται αυτά τα αναδρομικά για να εξαγοράσουν χρόνο απασχόλησης που ήταν ανασφάλιστοι! Για να βγούνε στη σύνταξη.

Στην απάντησή του ο δήμαρχος στράφηκε κατά των εργαζομένων κύρια των 6 με το πρόγραμμα του πλειστηριασμού, μίλησε για "τσιμπητούς" και ευεργετηθέντες αχάριστους χωρίς όμως να αναφέρει πότε θα εκτελέσει την δικαστική απόφαση και θα τους καταβάλλει τα αναδρομικά. Εμείς να σημειώσουμε ότι ο δήμαρχος καλείται να εκτελέσει την δικαστική απόφαση και όχι να κρίνει τη στάση των εργαζομένων. Όσο γα την βοήθεια που λέει ότι τους παρείχε αν νομίμως δόθηκε δεν έκανε τίποτε πέραν της υποχρέωσής του. Αν όμως δόθηκε μη νομίμως οφείλει να απολογηθεί στους δημότες αν όχι στην εισαγγελέα και φυσικά δεν συμψηφίζεται με την μη εκτέλεση της δικαστικής απόφασης . Για δε τους σχολικούς φύλακες δεν υπήρξε χρονοδιάγραμμα εξόφλησης διαμαρτυρόμενος γιατί χρεώθηκε ο δήμος τις αποδοχές τους. Εμάς θα μας αρκούσε μια διαβεβαίωση ότι σε ένα χρόνο με δόσεις θα εξοφλήσει τους εργαζόμενους όπως έχει υποχρέωση από το νόμο.

2) Ζητήσαμε εν όψει της συνάντησης στο Υπουργείο Πολιτισμού για τις ζώνες προστασίας του Ολύμπου να υπάρξει άμεσα μια συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, με συμμετοχή και άλλων φορέων για τον Όλυμπο , θυμίζοντας ότι είχαμε πάρει σχετική απόφαση πέρυσι αλλά η συζήτηση δεν έγινε. Ως εκ τούτου ο κ. Χιονίδης συμμετέχει σε καθοριστικές συζητήσεις ως εκπρόσωπος της τοπικής κοινωνίας με την οποία ποτέ δεν έχει συζητήσει έχοντας ως γνωστόν δεξί χέρι τον εκ του ακροδεξιού χώρου κ. Λεμονόπουλο.

Στη απάντησή του δεν δεσμεύτηκε για σχετική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ούτε καν σε επίπεδο των επικεφαλής των παρατάξεων.

3) Θέσαμε το ζήτημα της διερεύνησης της δυνατότητας για δωρεάν διανομή καυσόξυλων σε άπορους δημότες της Κατερίνης ( Δημοτική Κοινότητα Κατερίνης). Το θέμα είχαμε θέσει από αρχές του Οκτώβρη στο Δήμο, είχαμε προφορική αρνητική απάντηση όμως η επιστολή μας διαβιβάστηκε ως ερώτημα στην Δ/νση Δασών η οποία απάντησε ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα ξύλευσης από τα δάση μας θα πρέπει όμως δήμος μας να απαντήσει τι ποσό μπορεί να διαθέσει για την προμήθειά τους και τη μεταφορά τους ( όπως τα παίρνουν και οι κάτοικοι των χωριών του δήμου μας που έχουν δάση προς ξύλευσης).

Ούτε και σε αυτό το θέμα έδωσε θετική απάντηση ο δήμαρχος αφήνοντάς το για να το δούμε την επόμενη χρονιά.

Τεχνικό Πρόγραμμα και Επιβολή τελών

Όσον αφορά τα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου καταψηφίσαμε το Τεχνικό Πρόγραμμα Γιατί ήταν μι παράθεση έργων χωρίς ιεράρχηση και πολιτική αξιολόγηση, μακριά από τις ανάγκες των δημοτών και χωρίς τις ανάλογες δημοκρατικές διαδικασίες συζήτησης όπως αυτές έστω προβλέπονται από τον Καλλικράτη ( γενικές συνελεύσεις των κατοίκων, ανοικτές συνεδριάσεις των συμβουλίων τους με την συμμετοχή φορέων και πολιτών, επιτροπή διαβούλευσης κλπ. Η αποδοχή της όποιας πρότασης από την δημοτική αρχή δεν έχει κανένα αντίκρισμα γιατί τα έργα δεν ιεραρχούνται και έτσι αναφέρονται όλα ή τα πιο πολλά εκτελούνται όμως μόνο αυτά που αποφασίζει ο στενός κύκλος του δημάρχου χωρίς καμιά άλλη αξιολόγηση ή απόφαση.

Για την επιβολή των δημοτικών τελών προτείναμε την μείωση όλων κατά 20% αντίστοιχα με την μείωση του εισοδήματος των δημοτών κάτι που δεν έγινε δεκτό και γι αυτό καταψηφίσαμε τα σχετικά θέματα.



Παρακάτω σας παραθέτουμε την αλληλογραφία για την χορήγηση καυσόξυλων σε οικονομικά αδύναμους δημότες και έχουμε στην διάθεσή σας μαγνητοφωνημένη όλη την συνεδρίαση.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Αντώνης Δ. Μάντζιος, οικονομολόγος

Δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης



Επιστολή μας προς τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης

προς ΜΗΛΙΩΤΗΣ, ΚΑΡΑΦΟΥΛΙΔΗΣ, ΣΑΛΠΙΣΤΗΣ 


Σας γνωρίζω ότι την Παρασκευή 10/10/2013 υποβάλαμε τη συνημμένη αίτηση με αρ. Πρωτ.78118 για να δούμε τρόπους δωρεάν διανομής καυσόξυλων σε απόρους του Δήμου μας.

Σχετικά παραδείγματα έχουμε από την Νάουσα, την Βέροια την Φλώρινα κλπ.

Νομίζουμε ότι στα πλαίσια της αλληλεγγύης θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε καυσόξυλα από τις άδειες ξύλευσης δασών που κατ΄πα καιρούς εγκρίνουμε για να τις διαθέσουμε σε άπορους δημότες.

Επειδή μπορεί να υπάρχουν και άλλες προτάσεις και απόψεις ας το δούμε όλοι ας ανταλλάξουμε απόψεις και προτάσεις και να δούμε πως θα πείσουμε τη δημοτική αρχή και πως θα το φέρουμε στο δημοτικό συμβούλιο.

φιλικά

Αντώνης Δ. Μάντζιος
Πρωτοβουλία Πολιτών
για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης



ΑΙΤΗΣΗ

Προς
τον δήμαρχο Κατερίνης 
τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου
Κοινοποίηση: Στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου μας.

Παρακαλούμε εν όψει της χειμερινής περιόδου να εξετάσετε τη δυνατότητα (φέρνοντας το θέμα και στο δημοτικό συμβούλιο) για την δωρεάν διανομή καυσόξυλων σε άπορες οικογένειες του δήμου μας.

Κάτι ανάλογο γίνεται σε μια σειρά δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας όπως στο Δήμο της Νάουσας όπου συνεχίζει και φέτος, για δεύτερη χρονιά, τη διανομή δωρεάν καυσόξυλων στους δημότες από το δημοτικό δάσος, με στόχο την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2013-2014. Η διανομή στους δικαιούχους, γίνεται με την εποπτεία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου, σύμφωνα με τη διαδικασία και το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί και αναρτηθεί στην είσοδο του Δημαρχείου. Φέτος, 600 οικογένειες θα πάρουν καυσόξυλα, ενώ, πέρυσι, από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ωφελήθηκαν 530 οικογένειες. Κάθε οικογένεια παίρνει πέντε τόνους ξύλα και η συνολική αξία είναι 170 ευρώ (χωρίς τον ΦΠΑ). Η τιμή έχει οριστεί από την αρμόδια Επιτροπή του Δήμου και καλύπτει μόνο τα έξοδα υλοτόμησης, μεταφοράς στους δασικούς δρόμους απ' όπου παραλαμβάνονται από τους δικαιούχους και οργάνωσης της διάθεσης των καυσόξυλων, χωρίς κανένα κέρδος για το Δήμο ενώ στα βασικά κριτήρια επιλογής των δικαιούχων περιλαμβάνεται το εισόδημα (ατομικό μέχρι 4.500 ευρώ και οικογενειακό μέχρι 7.000 ευρώ).

Νομίζουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα από την ξύλευση των δασών της περιοχής μας, όπως κατά καιρούς δίνουμε σχετική άδεια και με την εποπτεία της δασικής υπηρεσίας να προκύψουν καυσόξυλα και για τους απόρους του δήμου μας ενώ παράλληλα θα μπορούσαμε από τη μια να αναζητήσουμε και την συμβολή των συμπολιτών μας για την υποστήριξη ενός προγράμματος θέρμανσης των απόρων συνδημοτών μας αλλά και την συνεργασία με εθελοντικές κινήσεις που έχουν παράλληλη δραστηριότητα.Κατερίνη 10/10/2013

Ο αιτών

Μάντζιος Δ. Αντώνης
Δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης
Επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών
για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης 
H  απάντηση του Δασαρχείου:( βλέπε την τελευταία παράγραφο της 3ης σελίδας και την τελευταία της  τέταρτης σελίδας




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου