Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Απαιτούν λύση, προειδοποιούν με κατάληψη οι κάτοικοι της Ν. Χράνης

Έμπρακτη συμπαραστάση από τον δημοτικό Σύμβουλο Αντώνη Μάντζιο

Διαμαρτυρία κατοίκων της Χράνης για τη μη σωστή λειτουργία του αντλιοστασίου λυμάτων στην περιοχή τους

Μέχρι την πόρτα του δημαρχείου Κατερίνης έφτασαν κάτοικοι της Χράνης, για να διαμαρτυρηθούν για το «σοβαρό πρόβλημα» που αντιμετωπίζουν, από την μη σωστή λειτουργία του αντλιοστασίου λυμάτων στην περιοχή τους.


Δεκάδες κάτοικοι της Χράνης και αφού προηγήθηκε Γενική Συνέλευση κατοίκων στην περιοχή τους την Κυριακή, συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί έξω από το δημαρχείο «απαιτώντας» την άμεση λύση στο πρόβλημα που δημιουργεί η μη σωστή λειτουργία του αντλιοστασίου λυμάτων, πρόβλημα το οποίο αναμένεται να επιδεινωθεί μόλις δύο ακόμη χωριά της περιοχής (Κ. Αγιάννης και Ν. Τραπεζούντα) συνδεθούν με το αντλιοστάσιο.

Οι κάτοικοι της Χράνης, επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον αναπληρωτή δημάρχου Κατερίνης Αναστάσιο Παπαζήση, επισημαίνοντας πως αν δεν δοθεί λύση από τη ΔΕΥΑ Κατερίνης, θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε περαιτέρω κινητοποιήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν ένδικα μέσα, αλλά και αποκλεισμό του αντλιοστασίου, ώστε να αποτραπεί η σύνδεση των δύο επιπλέον οικισμών.

Για σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Χράνη, εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Κοινωνικού Μορφωτικού Σωματείου Χράνης. Ο κ. Γιώργος Τραπεζανλίδης, υποστήριξε ότι ο οικισμός απέκτησε αποχετευτικό σύστημα λυμάτων «μετά από αγώνες 30 ετών», καθώς και αντλιοστάσιο το οποίο προωθεί τα λύματα στον βιολογικό καθαρισμό της Κατερίνης.

Το έργο ωστόσο, «καθομολογία και του προέδρου της ΔΕΥΑΚ», όπως είπε ο κ. Τραπεζανλίδης «παραδόθηκε ημιτελές». Όπως είπε, «δεν διαθέτει σύστημα υπερχείλισης», ενώ κάποιες φορές τα λύματα «διαχέονται» στο δρόμο και ενώ το αντλιοστάσιο απέχει μόλις 10 μέτρα από τα πρώτα σπίτια της περιοχής.

Επίσης, έκανε λόγο για σοβαρό πρόβλημα οσμών, για το οποίο όντως η ΔΕΥΑΚ όπως υποσχέθηκε εγκατέστησε «αποσμητή», ωστόσο διερωτήθηκε αν τα αέρια που εκχέονται στην ατμόσφαιρα (και τόσο κοντά στα σπίτια) είναι απολύτως ακίνδυνα.

«Απαίτηση και όχι απλά παράκληση μας είναι, να μεταφερθεί το αντλιοστάσιο», είπε ο πρόεδρος του Σωματείου, προτείνοντας την μεταφορά της εν λόγω εγκατάστασης περί τα 150 μέτρα από το σημείο που είναι σήμερα και προς το κανάλι. «Τέλος πάντων απαιτούμε μια λύση, ώστε όταν υπάρχει πρόβλημα στο αντλιοστάσιο τα λύματα να διοχετεύονται σε άλλον αγωγό», είπε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας πως αρμόδια για την τεχνική λύση είναι ΔΕΥΑΚ

Ο κ. Τραπεζανλίδης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων των κατοίκων της Χράνης, αν επιχειρήσει η ΔΕΥΑΚ να συνδέσει με το αντλιοστάσιο το αποχετευτικό σύστημα του Κ. Αγιάννη και της Ν. Τραπεζούντας. Ο επιπλέον όγκος λυμάτων που θα δέχεται το αντλιοστάσιο, όπως τονίζουν οι κάτοικοι της Χράνης θα επιδεινώσει το πρόβλημα, αν δεν γίνουν οι παρεμβάσεις που πρέπει.

Όπως ειπώθηκε και στη Γενική Συνέλευση των κατοίκων, η υπομονή τους έχει εξαντληθεί και πλέον απαιτούν τον έλεγχο των υπευθύνων του έργου για παραλείψεις και λάθη καθ’ όλη την πορεία του έργου.

Να σημειωθεί, ότι υπάρχει ήδη απόφαση του Σωματείου για προσφυγή στη δικαιοσύνη, αλλά και για κατάληψη του χώρου εργασιών επέκτασης του αγωγού λυμάτων.

Το θέμα, αναμένεται να απασχολήσει και το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης την Παρασκευή, αφού οι κάτοικοι προσπαθούν να συλλέξουν τις απαιτούμενες υπογραφές ώστε να εισαχθεί για συζήτηση ως «προ ημερησίας»

πηγή:http://eptanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου