Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Αίτηση κατεπείγουσας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης

Του Μάντζιου Δ. Αντωνίου Δημοτικού συμβούλου Κατερίνης 
Επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης 
Πρωτοβουλία Πολιτών 
για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης ,

Προς
- Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης
Κοινοποίηση: 1)Δήμαρχο Κατερίνης, 
                        2) επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, 
                            Μηλιώτη Νικόλαο, Καραφουλίδη Χρήστο και Σαλπιστή Νικόλαο

Κύριε Πρόεδρε

Με την παρούσα αιτούμαι την κατεπείγουσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης με θέμα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την με αρ. 287/2013 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης περί καθορισμού χρονικών ορίων λειτουργίας καταστημάτων που λειτουργούν στις χαρακτηρισμένες ως τουριστικές παραλιακές περιοχές του Δήμου Κατερίνης.
Και αυτό γιατί η απόφαση εξ αιτίας της αναφοράς της για Κυριακές και αργίες χρησιμοποιείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες ( Επιθεώρηση Εργασίας, Αστυνομία κλπ ) ως απόφαση με την οποία επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων και κατ επέκταση η απασχόληση εργαζομένων τις Κυριακές και τις Αργίες, κάτι που δεν ισχύει εφόσον η αρμοδιότητα για την λειτουργία των καταστημάτων των τουριστικών περιοχών για τις Κυριακές και Αργίες ανήκει στον Νομάρχη και τώρα με τον Καλλικράτη στον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη.

Και είναι γεγονός ότι η όλη συζήτηση στο σχετικό δημοτικό μας συμβούλιο επικεντρώθηκε στην λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και ελάχιστα για το χρονικό όριο λειτουργίας των καταστημάτων.

Προς στήριξη των ισχυρισμών μου σας διαβιβάζω την ισχύουσα νομοθεσία, σχετική απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Ρόδου ( 873/2013 (ΦΕΚ 1067, Β΄), το με αρ. 238909(573) έγγραφο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με θέμα: Αίτημα για παράταση ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων» Σχ. Το αριθμ. Πρωτ.6705/Φ.110/12.6.2013 έγγραφο του Επιμελητηρίου Κατερίνης, αλλά και το ίδιο το με αρ. 110/12.6.2013 έγγραφο του Επιμελητηρίου όπου σαφώς μιλά για αρμοδιότητα της Περιφέρειας όσον αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και τις Αργίες στις τουριστικές περιοχές του Δήμου μας.

Σε περίπτωση που κρίνεται ότι η 287/2013 απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου αναφέρεται μόνο στα χρονικά όρια λειτουργίας των καταστημάτων και δεν αποφασίζει για την λειτουργία τους τις Κυριακές και τις Αργίες, τότε προτείνουμε είτε η απόφαση να διορθωθεί νομίμως όσον αφορά την λεκτική της διατύπωση είτε να δοθεί στην δημοσιότητα και στους αρμόδιους φορείς σχετική διευκρινιστική.

Στην περίπτωση όμως που η απόφαση 287/2013 επιτρέπει την λειτουργία των καταστημάτων που λειτουργούν στις χαρακτηρισμένες ως τουριστικές παραλιακές περιοχές του Δήμου Κατερίνης τις Κυριακές και τις Αργίες, τότε θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί ως μη νομίμως ληφθείσα απόφαση δεδομένου ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει εκ του νόμου την αρμοδιότητα να αποφασίζει για την λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές και τις αργίες.

Η άσκηση σχετικής προσφυγής από το Εργατικό Κέντρο δεν θα πρέπει να αποτελέσει αιτία μη ενασχόλησής μας με το θέμα δεδομένου ότι οι προθεσμίες εκδίκασής της είναι χρονοβόρες και θα καταλήξει μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου.

Στο διάστημα αυτό όμως θα ισχύει η απόφασή μας με ότι τυχόν συνέπειες τόσο στα συμφέροντα των εργαζομένων όσο και στον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων.

Κατερίνη 7/7/2013

Ο αιτών
Αντώνης Δ. Μάντζιος

Σημείωση: η αίτηση διαβιβάζεται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από το προσωπικό μου e-mail mantzios.antonis@gmail.com

Συνημμένα: Απόφαση 287/2013, αίτημα Επιμελητηρίου, νομοθεσία, Έγγραφο Περιφέρειας, Απόφαση Αντιπεριφερειάρχη Ρόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου