Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Επίτιμος με τον… «παρά» του!



Επίτιμος δημότης του δήμου πρόκειται να ανακηρυχθεί, ο Διονύσης Πασχάλης πρόεδρος του ομώνυμου ιδρύματος, το οποίο καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους που μόλις ολοκληρώθηκε, προέβη σε σειρά δωρεών καλύπτοντας ακόμη και λειτουργικές δαπάνες σχολείων. Το θέμα της ανακήρυξης ως επίτιμου δημότη, εισηγήθηκε ο δήμαρχος, κατόπιν «σχετικού αιτήματος δημοτών της πόλης», αλλά και του προϊσταμένου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας Αστέριου ΚρίτογλουΗ απόφαση ελήφθη κατά τη συνεδρίαση του πρόσφατου δημοτικού συμβουλίου καθώς η παράταξη του κ. Μηλιώτη αποφάσισε να απέχει από την ψηφοφορία εγείροντας θέμα «αδικαιολόγητης βιασύνης» για την απονομή μία τέτοιας τιμής, ενώ την πρόταση καταψήφισε ο Αντώνης Μάντζιος διατυπώνοντας σοβαρές ενστάσεις για τα κίνητρα του κ. Πασχάλη. Εξέφρασε μάλιστα την αντίθεσή του στην υποκατάσταση, όπως είπε, των υποχρεώσεων του Δημοσίου και του κράτους απέναντι σε πολίτες και φορείς, από ιδιώτες χορηγούς.

Η αντιπολίτευση δέχθηκε με επιφυλακτικότητα και προβληματισμό την εισήγηση του δημάρχου ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στην πολυεπίπεδη προσφορά του κ. Πασχάλη, σημειώνοντας ότι στις γκρίζες συνθήκες της φτωχοποίησης μεγάλου μέρους του πληθυσμού υπάρχουν συμπολίτες μας που θέλουν να προσφέρουν. Αναφέρθηκε στην κοινωνική βοήθεια και την υποστήριξη ανθρώπων που το έχουν ανάγκη από τον γνωστό επιχειρηματία σημειώνοντας ότι η ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη είναι το ελάχιστο για να τιμηθούν οι πράξεις και η λογική της προσφοράς στον συνάνθρωπο, που τον διέπει.

Εκτενή αναφορά στην προσφορά του κ. Πασχάλη έκανε και ο προϊστάμενος της Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης. Ο κ. Κρίτογλου αναφέρθηκε με θέρμη στην προσφορά του επιχειρηματία, ενώ πήγε ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι εκτός από την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη θα μπορούσε ο δήμος να δώσει και το όνομά του σε κάποιο από τα σχολεία της επικράτειάς του. Έκανε μάλιστα λόγο για σύννομη διαδικασία «εφόσον η συνεισφορά του δεν αμφισβητείται», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αιφνιδιασμένος από την πρόταση του δημάρχου δήλωσε ο Νίκος Μηλιώτης. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης έκανε λόγο για αδικαιολόγητη βιασύνη με την οποία, όπως είπε, δεν μπορεί να συναινέσει καθώς ελάχιστα μόνο γνωρίζει για τον κ. Πασχάλη. Απαντώντας του ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι το θέμα τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο κατόπιν αιτήματος συνδημοτών μας.

Για βιαστική κίνηση έκανε επίσης λόγο ο Χρήστος Καραφουλίδης ξεκαθαρίζοντας ότι δεν επικροτεί το υπερβολικόπου χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη πρόταση. Αν και την υπερψήφισε, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη τιμή είναι μία πρόκληση για το κ. Πασχάλη ο οποίος, όπως είπε, θα πρέπει να φανεί αντάξιος της τιμής και της εμπιστοσύνης του δημοτικού συμβουλίου.

Επιφυλακτικός, αν όχι καχύποπτος εμφανίστηκε ο Αντώνης Μάντζιος. Χαρακτήρισε καλοδεχούμενη κάθε πράξη φιλανθρωπίας και αλληλεγγύης, όταν γίνεται κατά την ευαγγελική ρήση «μη γνώττω η αριστερά σου τι ποιεί η δεξιά σου» και κατά την λαϊκή παροιμία «κάνε το καλό και ρίχτο στο γιαλό». «Και αυτό γιατί ιστορικά αποδείχτηκε ότι και η φιλανθρωπία χρησιμοποιήθηκε για άλλους σκοπούς, γινόταν με υστεροβουλία, με όρους ανταποδοτικότητας και δεν γινόταν σαν πράξη αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο, σαν πράξη ειλικρινούς αγάπης και συμπαράστασης», είπε χαρακτηριστικά. Έκανε επίσης λόγο για μη καταγεγραμμένο και αξιολογημένο έργο το οποίο στηρίζεται μόνο σε προσωπικές πληροφορίες σημειώνοντας ότι το θέμα έρχεται πρόχειρα εκ μέρους της δημοτικής αρχής.

Μάλιστα έκανε λόγο για προσπάθεια «εξεύρεσης στηριγμάτων στην αντιπολίτευση» από μέρους του κ. Πασχάλη όταν πληροφορήθηκε ότι αυτή δε συναινεί στην ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη.

«Ο κ. Διονύσης Πασχάλης είναι νέος, έχει μπροστά του σπουδαίο έργο να συνεχίσει, έχει την αγάπη και το ευχαριστώ και αυτών που τους βοήθησε και το δικό μας, μπορεί το δημοτικό συμβούλιο να τον ευχαριστήσει για το φιλανθρωπικό του έργο.

Να ναι καλά, να συνεχίσει το έργο του και με το πλήρωμα του χρόνου, κάποιο άλλο δημοτικό συμβούλιο αξιολογώντας τότε το όλο έργο του είμαστε σίγουροι ότι θα τον τιμήσει δεόντως» πρόσθεσε ο κ. Μάντζιος.

Αναφορές στο έργο και τις ευεργεσίες του Διονύση Πασχάλη έκαναν τέλος και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης ενισχύοντας την εισήγηση του δημάρχου.

Ε.Δ.
http://www.eptanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου