Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Αντιμνημονιακό το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ για το δήμο Θεσσαλονίκης


Το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το μεγάλο ερωτηματικό για το δήμο Θεσσαλονίκης, όχι μόνο 
για τα μέλη του κόμματος, αλλά και για τους αντιπάλους…
Του Δημήτρη Κούρου

Από το Σεπτέμβριο και μετά θα ασχοληθούν στο ΣΥΡΙΖΑμε την επιλογή του σχήματος που θα εκπροσωπήσει το ενιαίο κόμμα στις επόμενες δημοτικές εκλογές, στη Θεσσαλονίκη. Στον τοπικό μηχανισμό δε γίνονται συζητήσεις, όμως υπάρχει ενόχληση για τα σενάρια που κυκλοφορούν και εμπλέκουν επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες δεν έχουν καμιά υπόσταση, όπως αναφέρουν τα τοπικά κομματικά στελέχη. Ωστόσο, το… χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το μεγάλο ερωτηματικό για το δήμο Θεσσαλονίκης, όχι μόνο για τα μέλη του κόμματος, αλλά και για τους αντιπάλους…
«Η ονοματολογία δεν έχει καμιά σχέση με εμάς. Άλλωστε, είναι το τελευταίο που μας απασχολεί. Υπάρχει δρόμος να διανύσουμε ακόμη μέχρι να προκύψει το δημοτικό σχήμα που θα μας εκπροσωπήσει τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στους άλλους δήμους. Γι’ αυτό και όσοι γράφουν σενάρια εμπλέκοντας το ΣΥΡΙΖΑ, δεν προσεγγίζουν καν την πραγματικότητα», τόνισε ο εκπρόσωπος του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Σαμανίδης.

Στο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι οι διαδικασίες επιλογής της παράταξης που θα διεκδικήσει τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης έπονται του συνεδρίου, που έχει ως στόχο τη δημιουργία ενιαίου κόμματος. Έπονται ακόμη και του συνεδρίου Αυτοδιοίκησης, το οποίο θα γίνει πριν από το Σεπτέμβριο κι εκεί θα μπουν οι προτεραιότητες σχετικά με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση.

Είναι πάντως σαφές ότι η επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ για την εκπροσώπησή του στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης συνδέεται με το πλαίσιο της δημιουργίας κοινωνικού μετώπου. Αυτό σημαίνει ότι κεντρικός στόχος είναι να δημιουργηθούν ανοιχτές δημοτικές παρατάξεις στην κοινωνία και σε συμμαχίες με το σύνολο του «αριστερού τόξου», δηλαδή με δυνάμεις που συμβαδίζουν με την πολιτική άποψη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Σαμανίδης επισημαίνει ότι «ο χαρακτήρας των δημοτικών παρατάξεων θα είναι σαφέστατα αντιμνημονιακός».

Τα σενάρια περί υποστήριξης του Γιάννη Μπουτάρη για τις επόμενες δημοτικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη χαρακτηρίζονται «εξωπραγματικά», δεδομένου ότι ο δήμαρχος θα έχει τη στήριξη των μνημονιακών δυνάμεων, όπως λένε ορισμένα στελέχη. Επισήμως πάντως κανείς δε θέλει να εμπλακεί σε όλα αυτά, εξ ου και η προ ημερών ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, με την οποία διαψεύδει τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με συγκεκριμένα ονόματα, ακόμη και μέλη του κόμματος (κ. Λαμψίδης κτλ.).

«Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι ότι δεν πηγαίνουμε με οδηγό μια συμφωνία σε επίπεδο τοπικό. Αποφεύγουμε να μπούμε σε διαδικασίες ονομάτων και δε θα το κάνουμε ούτε με τους δικούς μας ανθρώπους. Θέλουμε οι αρμόδιες επιτροπές να είναι σε καλό επίπεδο, να υπάρξει μια συλλογική διεργασία και να αποφύγουμε προσωπικές πρωτοβουλίες. Όχι άλλος παραγοντισμός. Σε συλλογικό επίπεδο θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν όλα», σημείωσε ο κ. Σαμανίδης.

Βαρύνοντα λόγο πάντως στις όλες διαδικασίες θα έχει ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, που εκτός από ιστορικό στέλεχος του κόμματος αποτελεί και τον εκπρόσωπό του στον κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος αποφεύγει την παραμικρή δήλωση για τις επόμενες δημοτικές εκλογές, παραμένοντας προσηλωμένος στις αρχές του κόμματος και στις συλλογικές διαδικασίες, βάσει των οποίων λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Άλλωστε τονίζει ότι «είναι έξω από τα δικά μας ήθη και έθιμα οι προσωπικές στρατηγικές».

Το υπάρχον καταστατικό του Συνασπισμού εξάλλου προβλέπει για τις μεγάλες πόλεις να γίνονται προτάσεις από τις τοπικές κομματικές κινήσεις και οι τελικές αποφάσεις για τα δημοτικά σχήματα να λαμβάνονται από την Κεντρική Επιτροπή. Πλην όμως, μετά το συνέδριο και με τη δημιουργία του ενιαίου κόμματος θα προκύψει νέο καταστατικό, οπότε όλοι είναι σε αναμονή. Ακολούθως θα γίνει το συνέδριο της αυτοδιοίκησης, όπου θα γίνουν τα πράγματα ακόμη πιο συγκεκριμένα σε σχέση με τις διαδικασίες, ενώ οι αποφάσεις θα ληφθούν οριστικά το Σεπτέμβριο.

Ο κ. Μηταφίδης πάντως είναι βέβαιο πως θα παραμείνει ενεργός και αν του ζητηθεί από το κόμμα θα είναι εκ νέου υποψήφιος για το δήμο της Θεσσαλονίκης, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε. Ο ίδιος θα σεβαστεί τις συλλογικές αποφάσεις, όποιες κι αν είναι, ενώ στους συνομιλητές του επαναλαμβάνει διαρκώς ότι δεν ασχολείται με τα σενάρια που κυκλοφορούν. Κύριο μέλημα της σημερινής δημοτικής παράταξης είναι η ενίσχυση της παρουσίας και της δράσης της στο δημοτικό συμβούλιο και την κοινωνία της Θεσσαλονίκης, ενώ τη Δευτέρα θα γίνει και ολομέλεια της δημοτικής κίνησης, όπου όμως δεν πρόκειται να συζητηθούν ζητήματα σχετικά με τις επόμενες εκλογές, αλλά θα γίνει απολογισμός της δράσης και προετοιμασία για το επόμενο διάστημα.Πηγή: voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου