Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Τον Μεσαίωνα αγόραζαν τίτλους

                                                                                

Ακόμη και το να δοθεί το όνομα ενός σχολείου στον Διονύση Πασχάλη πρότεινε ο Διευθυντής 
της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης,
υποστηρίζοντας την πρόταση του Δημάρχου ώστε να ανακηρυχθεί ως επίτιμος δημότης ο Διονύσης Πασχάλης.
Δεν ξέρω τι προβλήματα αντιμετώπισε στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ο κ. Κρίτογλου, που του τα έλυσε το Ίδρυμα «Δ. Πασχάλης», αλλά (και εδώ θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Αντώνη Μάντζιο) αυτά τα προβλήματα δεν ήρθαν ποτέ προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ίσως ο Διευθυντής, να μην απευθύνονταν καν στο Δήμο για την επίλυσή τους…

Λυπηρό, (πρώτα και κύρια) είναι το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα τα σχολεία μας. Και μάλιστα που έχουν να κάνουν με την καθημερινή τους λειτουργία. Εξίσου λυπηρό, είναι και το ότι η επίλυσή τους «επαφίεται στον πατριωτισμό» του κ. Πασχάλη και όχι σε «συντονισμένες ενέργειες» υπηρεσιακών και αυτοδιοικητικών παραγόντων, όπως θα όφειλαν (αν και εφόσον έχουν πλήρη εικόνα των προβλημάτων)

Κανείς δεν διαφωνεί με το λογικό επιχείρημα του δημάρχου, πως σε τέτοιες περιόδους κρίσης πρέπει να επιβραβεύονται όσοι από το υστέρημα ή το περίσσευμά τους βοηθούν το συνάνθρωπό τους. Όμως άλλο αυτό και άλλο το να δοθεί ακόμη και το όνομα ενός ιδιώτη σε ένα σχολικό συγκρότημα. Όπως είναι πολύ διαφορετικό αυτή η πρόταση να γίνεται από αιρετό και άλλο από έναν εκπαιδευτικό.

Θα περίμενα από έναν δάσκαλο, να εισηγηθεί υπέρ της ονοματοδοσίας σχολείου για τον Χρίστο Τσολάκη, τον Ιωάννη Σακελλαρίδη ή τον Θόδωρο Τερζόπουλο (για να πιάσω τρεις ανθρώπους με μεγάλη πολιτιστική προσφορά που ξεπερνά τα όρια της Πιερίας, αλλά με ρίζες από τον τόπο μας).

Νομίζω ότι τον Μεσαίωνα τον έχουμε αφήσει πίσω μας και η εποχή όπου όσοι είχαν χρήματα αγόραζαν τίτλους έχει περάσει… ή θα έπρεπε να είχε περάσει. Ειδάλλως τι νόημα έχει το όνομα σε ένα σχολείο που έχει παρακμάσει…
Από τη σήλη Τέτοια Ώρα Τέτοια Λόγια 19-06-2013 ( ο τίτλος δικός μας)
http://www.eptanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου